История на Есц Пловдив

ФИЛМ НА БНТ - СГРАДА НА ЕВАНГЕЛСКАТА СЪБОРНА ЦЪРКВА В ПЛОВДИВ

ФИЛМ НА БНТ - НАЙ-СТАРАТА ПРОТЕСТАНТСКА ЦЪРКВА В ПЛОВДИВ

Вероятно много пъти сте минавали покрай нея и сте си задавали тези въпроси. Това е Евангелска съборна църква Пловдив. Искаме да ви запознаем с нея, нейната история, живот и дейност. Ще отделите ли малко време, за да научите повече за един от величествените протестантски храмове на Балканския полуостров?

Сградата е завършена и осветена през 1901 година. Обявена е за паметник на културата заради уникалната си за града архитектура. На пръв поглед отвън прилича на катедрала, но ако влезете вътре ще видите разликата. В салоните на църквата няма икони и свещи. Всичко е широко, просторно и светло. Има само надписи над амвоните, цветни прозорци и кръст, символ на християнската вяра. Сигурно няма да забележите, този детайл, но Христос не е изобразен на кръста, защото ние вярваме в Неговото възкресение.

През първата половина на ХІХ век д-р Ригс и д-р Хамлин откриват на Балканите един „нов народ” за съществуването на когото и не подозират – българския. През 1857 година в България са изпратени мисионери, които да се погрижат за неговото светско и духовно просветление.

Между имената на първите мисионери са д-р Кларк, д-р Хаскел, д-р Мериам. С тяхното идване през 1858 година в Пловдив се поставя началото на протестантското движение в града. Всяка неделя сутрин започва да се провежда богослужение, на което присъстват много граждани.

Обществото се разраства, за да се организира през 1883 година в официална евангелска църква. Пловдив става мисионерска станция, ръководена от енергичния д-р Марш и неговата съпруга. Те живеят в града около 40 години. Марш организира и ръководи строежа на църквата, в която се намираме сега – масивна, много красива и изградена в готически стил от дялан гранит сграда.

Този църковен храм, построен в подножието на Сахат тепе е осветен официално на Втория общ събор на Евангелските съборни църкви през 1901 година.

Оттогава насам Есц – Пловдив е част от живота на пловдивчани и всяка неделя ги кани, със звъна на камбаната си, да се поклонят на Бога и отдадат живота си на Него. Вие също сте добре дошли на някое от нашите богослужения или просто на разговор по въпроси, касаещи вярата ни.

Адрес

Ул. “Лейди Странгфорд” № 21
4000 Пловдив

Контакти

Имейл: info@ecc-plovdiv.com
Тел: +359 878 450 011